Welcome to Kodok Marton's homepage

Professional work from professionals!

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Sapientia - Egyetemet Epiteni - elmondja dr. Hollanda Dénes

Sapientia - Vegzos diak velemenye

Kodok MártonAmikor középiskolásként elmentem a Sapientián szervezett matematika felvételi felkészítőkre, már akkor éreztem a nagylelkű és színvonalas oktatást.

Később mechatronikás hallgatóként is tapasztaltam azt, hogy Sapientián vannak olyan tanárok, akik szívből-lélekből és nagy odaadással tanítanak minket, diákokat. Sokszor nagyon egyszerűen, a „nagymama módszerrel" sikerült megértenünk csak a dolgokat.  Rádöbbentem, hogy mennyire fontos az, hogy magyar nyelven tanulok, mert a nehéz dolgokat így is többszöri átolvasással lehetett világosan örökké megérteni.
A múltszázadban a szakmát el kellett lesni és lopni. Manapság sok lehetőség van szakmai fejlődésre. Az Egyetemen már nem kell a szakmát ellopni, most már tanítják neked minden féle módon, te csak meg kell tanuld használni azt, amire megtanítanak.

  Napról napra fontosabb lett számomra a Sapientia. Családi helyzet miatt, szerettem sok időt tölteni az egyetemen. Amint tehettem minden órán ott voltam, különösképpen volt olyan félév is, amikor egyetlen hiányzásom sem volt. E mellett jól esett segítőkész lenni, a könyvtári könyvek polcra helyezésekor, versenyek helyszíni felszerelésénél, vagy akár költözéskor is. Az eltelt öt év alatt, az egyetem nagy mértékkel hatott rám.

Mechatronika szakra iratkoztam, mert úgy érzem, hogy ebben van a jövő. Ugyanis manapság ami mozog (mechanika), az érzékelőkkel elektronikus utón vezérelhető (elektronika), és az elektronikához számos program kapcsolódik (informatika), ami együttesen alkotja a mechatronikát.

Teljes munkaidőt dolgozni egyetemi évek alatt nem lehet. Nekem lehetőség adódott az életben, olyan munkakörre, hogy este és hétvégeken foglalkozhattam vele. Ezek az extratevékenységek járulnak jelentősen hozzá a szakmai fejlődéshez. Mivel az informatika területén tevékenykedek már 7 éve, és számos tapasztalatom van software készítésben, ezért beiratkoztam az informatika szakra is, hogy szerezzek másoddiplomát. Így én még az elvégzett mechatronika 5 év mérnöki után, legalább 2 évet még maradok a Sapientia falain belül, mint diák.

Tanácsolom a diákoknak, hogy minden órán legyenek jelen, üljenek az első sorokba a szélére és törekedjenek mindig ugyanarra a helyre, ezzel elérsz egy jó hatást a tanárnál, valamint tudod, hogy mi történik körülötted és nem zavarnak. Vállalj szerepet az egyetemen belül rendezvények szervezésében és kutatásban. Használd ki az egyetem alkalmazottjait és felszereltségét hobbyjaid folytatására, ötleteidet vitasd meg és próbálj alkotni valami újat.

A páratlan évek a legfontosabbak, így az első és harmadévet nagyobb odaadással teljesítsed. Az írás itt olvasható: Öregdiákokkal beszélgettünk

KODOK Márton,
Marosvásárhely
 
Végzett szak:
Mechatronika, 2003-2008, Informatika, 2007-2010

Tags:
Related articles