Welcome to Kodok Marton's homepage

Professional work from professionals!

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Local Hagyjuk az Electricát és ezekkel a lépésekkel váltsunk RDS: Digi Energyre

Hagyjuk az Electricát és ezekkel a lépésekkel váltsunk RDS: Digi Energyre

Hogyan lehetséges ez most 2016-ban vezeték és villanyóra csere nélkül és miként számoltuk ki, hogy akár tizenegy lejjel olcsóbb egy körülbelül 80 kWh-os számla azt egy másik írásban részletezzük itt. Ezen kívül van még kedvezmény ha már van TV/Internet szolgáltatás vagy nyugdíjasok vagyunk. Számolásom szerint a 80 KWh-os Electricás számlánk 11 lejjel lesz kevesebb. Első évben 132 lejt spórolhatunk ugyanazon a szolgáltatáson.

Tiszta jó üzlet, ugyanazon a vezetéken ugyanazt a minőségű villamos energiát olcsóbban szerződtetni.

Miért is váltunk?
Mert sokkal jobb ár, jó ügyfél kapcsolat, informatizált környezet, és sok más előny amiért érdemes a villamos energia számlát az RDS Digi Energyhez íratni. Mi megtettük. Tegyétek meg ti is. Mások is írnak erről: Hagyjuk a hagyományos áramszolgáltatókat, és váltsunk Digi Energyre? http://j.mp/1RfLKKU


Az RDS Digi Energy szerződéshez a következő papírok kellenek Marosvásárhelyen:

  • az aktuális szerződésünk az Electricával
  • a legutolsó számlánk az Electricától
  • személyi igazolvány
  • nyugdíjszelvény (a kedvezmény igénybevételéért)
  • adásvételi szerződés az ingatlanról, vagy más papiros amivel igazoljuk az ingatlan a mi tulajdonunk (pl. hagyatékról szóló papír, esetenként változhat)
  • 2 hónapnál frissebb telekkönyvi kivonat (extras de carte funciară)
  • Aviz de Racordare/Certificat de racordare (ezt az Electrica Distribuție állitja ki nekünk)

1. Kezdjük rögtön az utolsóval. Ha mostanság nem volt villamos energia szerződés újítva akkor valószínű, hogy nem rendelkezünk otthon ezzel a papírossal. Ahhoz hogy kiállítsák kell nekünk egy 2 hónapnál frissebb telekkönyvi kivonat.

Persze ez sincs mindig kéznél, úgyhogy minden ott kezdődik, hogy elmegyünk a Kataszteri Hivatalhoz, ami a “Mobex” vendéglő épület tömb földszinti részlegen van, kitöltünk ott egy szép forma nyomtatványt (helyszínen vagy otthon lehet kitölteni Cerere extras de informare - http://ocpi-ms.ro/formulare.html az órarend is megtalálható a weblapon), amibe többek között be kell írni az ingatlan címe alapján a titokzatos telekkönyv számát, amit nincs honnan tudjunk fejből. De ha véletlenül otthon van akár tizenéves kivonatunk is, akkor vigyük magunkkal és áttudjuk írni róla. Vagy ha meg az sincs, akkor keressünk ott szabadon egy piros könyvet és abból nézzük ki. Én a piros könyvet nem találtam, és beálltam szépen leadni, majd a néni eligazított és előkerítette a piros könyvet is.
A papiroson  büszkén kijelöltem, hogy emailen kérem a választ hisz volt erre külön mező is (a netes amit linkeltem ezt nem tartalmazza), és meg is örvendtem, hogy ez kezd jól működni már Romániában is. De mikor az ablaknál elvették, áthúzták nagy X-el és bejelölték, hogy tessék jönni érte ezen a dátumon személyesen. Kicsit morgolódtam, ők mondották hogy hát emailen nem garantálják, hogy megkapom. Megadott dátum előtti napon mentem és azt a választ kaptam tessék visszajönni másnap. Úgyhogy csak aznap menjetek amit írnak a papiroson. 20 lejt kellett fizetnem mikor beadtam, és ennyit költöttem az egész átíratás alatt, meg fénymásolásért valami apróságot.

2. Végül kezembe került a friss telekkönyvi kivonat, amivel már aznap elmentem az Electricához. A sarkon levő halász üzletben lehet másoltatni, és a friss telekkönyvi kivonatból másoltattam egy jó párat. Az Electricánál 13:30-ig fogadnak (az épületben balra van egy szoba), és kitöltöttem két példányban egy forma nyomtatványt(2.2 minta), amibe egy számot kellett valahol a lap aljára írnom, hogy 4 kW a maximális teljesítmény, és a hátlapján megjelöltem miket adtam be, meg hogy “necesar la furnizor nou”. Kaptam egy nagyon szép iktatási igazolást, tényleg über-vagány, és mondták kb. 10 nap amíg kész. Hát én a 8.-dik nap már mentem és kész is volt.
Nem kellett fizetnem. Persze küldtek, hogy menjek túl kössek új szerződést, de hát nem feszegettem és tudtam én jobban mit akarok. Mindig nálam volt a villamos energia számla és egyéb másolatok, az eredetit nem adtam ki, hisz tovább is kell még.

3. Minden más papiros már elő volt kerítve, és már aznap elvittem az összes paksamétát a kövesdombi Digi ponthoz. Egész Maros megyében egyenlőre csak ott foglalkoznak a villamos energia szerződésekkel. Ajánlom a középső helyen ülő hölgyhez várni, az tudja jól ezeket a szerződéseket, nagyon kedves és magyarul beszél. Közölte, hogy másnap menjek vissza szerződést aláírni, mert először Bukarest kell mindent jóváhagyjon. Amúgy nála lehet érdeklődni ha épp valami nem tiszta, és o is elmondja mindezt amit ide leírtam.

A szerződés kötés után, egy újabb papirost a kezembe nyomott, felhatalmaztam a Digit, hogy nevemben eljárjon. A törvény megszabja hogy az új szolgáltató 21 nap alatt intézkedni fog a nevünkben lemondatni a szerződést az Electricánál, így nem kell visszamenni és szerződést bontani. Utána olvastam és ez olyasmi “portare” időszak, ami alatt az Electrica valószínű felhív telefonon (ha tudja a számunk) és megpróbál meggyőzni maradjunk nála. Eddig még nem hívtak. A 21 nap lejárta után lesz érvényes a szerződésünk, és valószínű az első számlát csak 2 hónapon belül kapjuk meg a Digitől, és az Electricától lehet egy számla késve akár 3 hónap múlva is jöhet. Ezekről majd írok amint megjöttek, egyelőre kivárási időben tartunk.

Javasolom közben minden ismerősömnek szerződést kötni ugyanazért a jó minőségű energiáért egy olcsóbb szolgáltatóval: Digi Energy vagy Eva Energy.

Aki szeretne kérdéseket feltenni az RDS Digi Energynek, megteheti a következő email címen, elég hamar válaszolnak: suport.energie at rcs-rds.ro

 

Gyakori kérdések: 
- Vezetéket fognak cserélni? Vagy villanyórát? Válasz: Nem, szósincs erről. Csak átirodik, hogy ki számlázza a villamos energiát, minden marad a régi vezetéken.
- Mennyibe kerül az eljárás? Válasz: 20 lej a telekkönyvi kivonat kikérése és pár lej a fénymásolások. És a szabadidőnk.
- Kit hívunk ha üzemzavar van? Válasz: továbbra is az Electrica Distributie céget, a telefonszám a számlán fel van tüntetve.


Hivatkozások:

http://www.digienergy.ro/#howToContainerRezidential
http://www.eva-energy.ro/

http://ocpi-ms.ro/formulare.html
http://www.electricats.ro/electricats/relatii/sch_furnizor/regulament.html
http://www.electricats.ro/electricats/contact/index.html

http://ocpi-ms.ro/program-de-lucru-cu-publicul.html

Tags:     digi energy      rcs-rds      rds digi      electrica      furnizare      electrica distributie